Česká geologická služba
Geologické lokality
Úvodní stránka  > Prohlížení > Lokalizace > Lokality v okresu: > Antonínův Důl - grafit-muskovitické svory

Lokalizace

Antonínův Důl - grafit-muskovitické svory

Všeobecná charakteristika

Kraj: Královéhradecký kraj
Okres(y): Trutnov
Katastrální území: Mladé Buky
Mapové listy: 0342, 03424
Geologická správní oblast: Lužický a krkonošsko-jizerský masiv; krkonošsko-jizerské krystalinikum
Lokalizace: Nejlepší výchozy jsou na levém břehu potoka Kalná, asi 120 m sv. od kapličky v Antonínově Dole. Ve stráni na okraji lesa jsou skalky 0,5 až 1 m vysoké. Další skalky se vyskytují severním směrem proti proudu potoka.
Přístup k lokalitě: - s výjimkou - autem přístupná s povolením vjezdu (v dosahu 250 m)
Charakteristika objektu: Výchozy grafit-muskovitických svorů krkonošsko-jizerského (rýchorského) krystalinika podél potoka Kalná.
ID : 3481

Geologie

Geologická charakteristika: Díky přítomnosti grafitu se grafit-muskovitické svory poměrně snadno rozpadají, takže dobrých odkryvů je málo. Jsou to deskovitě, destičkovitě až tence destičkovitě rozpadavé, makroskopicky stříbřitě tmavošedé navětralé horniny na S-plochách a na četných puklinách červenohnědě zbarvené oxidy a hydroxidy Fe. Podél foliačních ploch jsou běžné mm až cm žilky či ploché čočky kouřově šedého sekrečního křemene. Na plochách kolmých k foliaci jsou nápadné 1–3 mm velké šedobílé blasty albitů.Foliace má směr 90/33, na některých místech je na S-plochách výrazná krenulační lineace (24/14). Severně proti proudu potoka jsou svory zvrásněny do dm plochých otevřených vrás. Svory jsou tvořeny především křemenem, albitem, muskovitem a sericitem, dále je přítomný chlorit, hematit a grafit. Tmavé zbarvení svoru způsobují hematit a grafit. Grafit se vyskytuje jako jemný pigment roztroušený hlavně v šupinkách muskovitu a shlucích sericitu, hojně se též koncentruje v porfyroblastech albitu. Ve většině případů protažení těchto šmouh i tvarová orientace porfyroblastu albitu je subparalelní s foliací a ukazuje na jejich postkinematickou krystalizaci. Vzácněji jsou protáhlé porfyroblasty se šmouhami grafitu orientovanými k foliaci kose, což ukazuje na jejich postkrystalinní rotaci. Horniny jsou spodnopaleozoického stáří a vznikly patrně metamorfózou jílovitopísčitých sedimentů s příměsí organické substance.
Regionální členění: Český masiv - krystalinikum a prevariské paleozoikum - lužická (západosudetská) oblast - krkonošsko-jizerské krystalinikum - rýchorské (leszczyniecké) krystalinikum
Stratigrafie: paleozoikum
Témata: litologie, geologie
Jevy: charakteristická hornina
Původ geologických jevů (geneze): metamorfní (regionální metamorfóza)
Hornina: svor
Geologický význam: regionálně-geologický význam (mapování)

Ochrana a střety zájmů

Stupeň ochrany: Zajímavé geologické lokality registrované v ČGS v NP
Ochrana geologického fenoménu: C - je důvodem k registraci lokality v databázi ČGS
Důvod ochrany, nebo důvod zařazení do databáze: Na území mapy 1 :25 000 ojedinělé výchozy hornin (grafit-muskovitických svorů), které poměrně snadno podléhají rozpadu. Jeden z nejlepších odkryvů grafit-muskovitických odkryvů na území listu.
Součást VCHÚ: NP Krkonošský národní park
Střety zájmů: bez střetů
Popis střetů zájmů: nejsou známy
Stav lokality: dobrý

Literatura

Schovánek P. et al. (2012): Základní geologická mapa České republiky 1 : 25 000 s Vysvětlivkami 03424 Trutnov. Česká geologická služba. Praha.

Zpracování a aktualizace

Zpracoval(a): Gürtlerová Pavla, 08.03.12
Aktualizoval(a): Kukal Zdeněk 26.11.12

Citace

Databáze významných geologických lokalit: 3481 [online]. Praha: Česká geologická služba, 1998 [cit. 2024-05-06]. Dostupné z: http:// lokality.geology.cz/3481.

Lokalizace v mapě:

Kliknutím do mapy lze získat odkazy na sousední lokality kolem kliku v mapě do vzdálenosti 2 km.


(C) 2003-2012 ČGS, verse aplikace 1.21 [3.2.2016]